Her kan du se hvorfor...
Da DOS-systemet blev opfundet lavede man en standard som gik ud på at man efter alle filnavne lavede et punktum efterfulgt af tre (fire) bogstaver. Disse tre bogstaver viser hvilken filtype der er tale om. Hvis du f. eks. skriver et dokument i 'word' og gemmer det, tilsætter 'word' automatisk et punktum plus de tre bogstaver 'doc'. Så kan alle computere se at der er tale om en word-fil. På samme måde er en fil med endelsen '.exe' et program og en fil med endelsen .jpg' er et billede. (Denne endelse hedder med et fint ord en 'fil-extension' hvilket bare betyder fil-endelse eller fil-hale. Hvert program har sin egen hale og der findes utallige - .mp3 er også en sådan hale)
Computeren bruger dette til at sortere filerne efter - og vigtigst - til at finde ud af hvilket program der skal åbne filen så du kan se den på den rigtige måde. Så et billede f. eks. ikke bliver vist som en endeløs række af bogstaver og tegn.
Hvis du har sat punktummer et andet sted i filnavnet - f. eks. således 07.11.04moede - bliver computeren forvirret. Du kan risikere at filen ikke kan åbnes. Det kan gå godt mange gange - men en dag går det galt - når du f. eks. tilfældigvis rammer en endelse som indikerer et andet program. Mailer du filen til andre bliver risikoen endnu større og det er ikke usandsynligt at modtageren ikke kan åbne filen. Er du lidt uheldig kan computeren låse - simpelthen 'gå ned' - på grund af denne detalje.
Så tro mig - det har du ikke lyst til at prøve. Det er meget nemmere at lade være...
De danske bogstaver kan ikke læses af engelsksprogede programmer. Langt de fleste programmer er engelsksprogede - og dem der ikke er, er i reglen oversat fra engelsk eller et andet fremmedsprog. Fælles for dem er at de ikke kender til eksistensen af 'æ,ø og å'. Muligvis kan de ikke åbne din fil - muligvis 'går computeren ned' når det forsøges. Mailer du filen til andre risikerer du at mailprogrammet ikke kan modtage filen. I det hele taget kan det give uventede - og fremfor alt uønskede - resultater at bruge disse bogstaver. I stedet kan bruges 'ae' for 'æ', 'oe' for 'ø' og 'aa' for 'å'.
Man skal nok ikke forvente at resten af verdens befolkning sætter sig ind i brugen af disse besynderlige bogstaver - og hvis det er en trøst er der mange andre sproggrupper som også har bogstaver de må undlade - tyskerne må f. eks. undlade deres 'ü' og svenskerne deres 'ä'. Det er internationalismens pris...
Og der altså mange andre (nemmere) måder at vise sit nationale sindelag på!
De fleste nyere versioner af Windows (alle XP og visse ME og Win98) tillader ikke at du anvender tegn, så der løses problemet af sig selv. Med tegn menes f. eks. "(&. Men mellemrum tillades f.eks. i Word, fordi Word har en automatisk navngivningsfunktion som bruger den første linie i dit dokument som navn. Men navngiv hellere dine filer selv, så bliver det også lettere at finde dem en anden gang. Hvis du skal sende dine filer til andre er du afhængig af, at programmet der skal åbne filen kan håndtere mellemrum. Og det er jo ikke altid du med sikkerhed ved, hvilket program og hvilken version af programmet der skal åbne filen. Netop Word findes findes i utallige versioner, som ikke alle arbejder lige godt sammen. Hvis du synes en adskillelse er nødvendig i dit filnavn kan du i stedet for et mellemrum bruge _ (underscore). Eksempelvis sådan:
brev_eva
Som sædvanlig er der ingen regel uden undtagelser - tegnet _ (underscore) er tilladt i alle programmer.
Hvis du slipper af sted med at få et andet tegn eller et symbol ind i et filnavn risikerer du at filen ikke kan åbnes, eller at computeren låser når åbning forsøges.
Jeg ved godt at masser af mennesker bruger lange filnavne uden problemer. Det kan man også godt - det er ikke så farligt som mange af de andre ting der er nævnt på denne side. Men lange filnavne kan medføre uventede ting, og man kan derfor sige det er sikrest at lade være.
Muligheden for at bruge lange filnavne blev indført i Windows 95, så det er nogle år siden. Før den tid kunne et filnavn kun være på max. 8 karakterer.
Og det er stadig det bedste at holde sig til 8 og derunder - hvis man vil være på den sikre side.
Det der kan ske er at et program der ikke kan håndtere de lange filnavne ændrer filnavnet. Det gælder f. eks. en del mailprogrammer - herunder Skolekom i visse situationer. Det betyder at hvis du vedhæfter en fil du har navngivet således:
arbejdsplan_1kvartal_04
Kan du risikere at den når den når modtageren ser nogenlunde sådan ud:
arbejds~04
(tegnet ~ (liggende s) indikerer i reglen at noget er udeladt)
Det er jo heller ikke den store katastrofe - men hvis du så ugen efter sender en fil til samme modtager der ser sådan ud:
arbejdsplan_2kvartal_04
Vil samme modtager få en fil der ser således ud:
arbejds~04
Altså en fil der er identisk med det du sendte ugen før. Hvis modtageren vælger at gemme filen samme sted som den du sendte ugen før, bliver den gamle fil måske overskrevet og erstattet med den nyeste. Ganske vist ikke uden at personen bliver spurgt først om den gamle fil skal erstattes - men det kommer man let til at svare ja til. Og her kan en af grundene være til, at filer somme tider forsvinder på uforklarlig vis.
I stedet for lange filnavne kan det anbefales at holde orden på sine filer ved hjælp af filsystemet - det er ikke så svært som det lyder - og fungerer faktisk meget bedre, end en stor rodebutik med en masse lange filnavne.
Du kan se hvordan her: filer og mapper
© 2004 nyrop.net